Wat Is Viscose, Uitgelegd Aan De Hand Daarvan Enkele Praktische Voorbeelden.

by promootje
wat is viscose

Omdat viscose gemaakt is van garen dat afkomstig is van bomen, of cellulose, is het een gemakkelijk te hanteren stof die comfortabel is en ook milieuvriendelijk. Viscose wordt gebruikt in kledingstukken zoals blouses, rokken of jurken, in tapijten en in stoffering. Het is ook goedkoop en vormt een betrouwbaar medium voor vezelvervaardiging. Maar deze populaire stof wordt gemaakt met hoge concentraties chemicaliën die het milieu vervuilen, waaronder benzeen, ethyleenoxide en methylkwik.

Viscose is dus een synthetische stof van natuurlijk materiaal en natuurlijke grondstoffen, verwerkt doormiddel van een chemisch proces. Viscose is een fijne stof met een luxe uitstraling en toch een hele sterke stof.

Wat is viscose?

De term “rayon” verwijst naar zowel synthetische als niet-synthetische soorten vezels die van cellulose zijn afgeleid. Viscose is een type rayon. Viscose (cellulose) ontstaat door het oplossen van houtpulp. Viscosestoffen werden voor het eerst geproduceerd in Frankrijk in 1883, maar ze werden pas populair in de jaren 1950 toen rayon duur en minder gewild werd. Viscose blijft een type

Ontmoet een van je nieuwe instructeurs

Hoe wordt viscose gemaakt?

Houtpulp, zoals beuk, eucalyptus en den, wordt gebruikt voor de groei van viscose, een materiaal dat semi-synthetisch is. Na verwerking worden er tonnen chemicaliën gebruikt, zoals koolstofdisulfide en natriumhydroxide.

Het produktieproces van cellofaan wordt toegelicht aan de hand van vijf belangrijke stadia van het proces:

 1. De plant wordt tot houtpulp versnipperd en er worden chemicaliën zoals natriumhydroxide in opgelost, waardoor een bruine houtpulpoplossing ontstaat.
 2. Deze bruine houtpulp wordt vervolgens gewassen, gereinigd en gebleekt.
 3. Om de vezels te maken, wordt de pulp behandeld met koolstofdisulfide en vervolgens opgelost in natriumhydroxide om de oplossing te creëren die “viscose” wordt genoemd.
 4. De viscose-oplossing wordt door een spindop geperst, een machine die filamenten maakt, die geregenereerde cellulose worden genoemd.
 5. Deze geregenereerde cellulose wordt tot garen gesponnen, dat vervolgens kan worden geweven of gebreid tot viscose rayon weefsel.

Wat zijn de kenmerken van viscose?

Viscose is een uitstekende stofkeuze als u op zoek bent naar een lichte, luxueuze, comfortabele stof die goed te combineren is met andere vezels zoals katoen, polyester en spandex. De synthetische vezel is vrij goedkoop, waardoor het een betaalbaar luxe materiaal is. Dezelfde kwaliteiten maken het ook een praktische keuze.

 • Absorberend. Viscose rayon houdt geen warmte vast, maar absorbeert ook goed water en zweet, waardoor het zeer geschikt is voor t-shirts en sportkleding.
 • Lichtgewicht. Viscose is zeer luchtig, wat het mooi maakt voor blouses en zomerjurkjes.
 • Ademend. Het is een zeer lichte stof die niet aan het lichaam kleeft, dus optimaal voor kleding bij warm weer.
 • Zacht. Hoewel het materiaal eruitziet als zijde, voelt het aan als katoen.
 • Behoudt vorm. De stof is niet elastisch, maar kan met andere textielsoorten, zoals spandex, worden gemengd om stretch toe te voegen.
 • Verft snel. Viscose kan kleurstof vasthouden zonder te verbleken, zelfs na langdurig gebruik en wassen.

Onderhoudsgids voor stoffen: Hoe Viscose stoffen te verzorgen.

Katoenen kleding moet met de hand worden gewassen en chemisch worden gereinigd. Het kan krimpen als het te lang wordt gewassen en verzwakken als het aan vocht wordt blootgesteld.

Was viscose artikelen licht in lauw water; was echter altijd alles met de hand om te voorkomen dat de kleur per ongeluk uitloopt. Wring het artikel niet uit en knijp niet in het artikel om uitrekken te voorkomen. Schud het water voorzichtig uit nadat u het materiaal hebt gespoeld en zet het rechtop om te drogen. Voorkom dat het artikel te droog wordt.

Overwegingen bij het ontwerpen van duurzame stoffen

Vanwege de bezorgdheid over het milieu rond het productieproces van viscose, moeten kopers grondig onderzoek doen voordat ze viscose-kleding kopen.

 1. Onbebossing. Hoewel het hout om viscose te maken duurzaam kan worden geoogst, komt het vaak niet uit duurzaam aangeplante bossen, waardoor grote natuurlijke bossen verdwijnen en lokale ecosystemen negatief worden beïnvloed.
 2. Giftige chemicaliën. Bij de productie van viscose wordt gebruik gemaakt van een hoge concentratie giftige chemicaliën die de lucht en het water verontreinigen. Zwavel, stikstofoxiden, koolstof, disulfide en waterstofsulfide worden aangetroffen in de luchtemissies rond de productielocaties van viscose. Hoewel de chemicaliën tijdens de productiecyclus kunnen worden hergebruikt, is het geen perfect proces en is de productie van andere soorten rayon, zoals modal, tencel en lyocell, schoner.
 3. Waterverspilling. Bij de productie van viscose wordt veel water gebruikt, zowel voor het besproeien van de bomen als voor het verwerken van die bomen tot stof.

Viscose is biologisch afbreekbaar en gemaakt van een milieuvriendelijke hernieuwbare hulpbron, maar aangezien het productieproces het milieu beïnvloedt, is de impact ervan nog steeds zeer groot.

Wat is het verschil tussen visco/polyester?

Hoewel vergelijkbaar, zijn er veel verschillen tussen de polyester- en viscosevezels.

 • Zowel polyester als rayon worden gemaakt van lange vezels, maar polyester is een synthetische vezel, terwijl viscose semi-synthetisch is, d.w.z. dat er natuurlijke vezels worden gebruikt, maar chemicaliën in het proces
 • Polyester is meer vochtafvoerend terwijl viscose meer absorberend is.
 • Polyester droogt sneller en kreukt niet zo gemakkelijk als viscose.
 • Polyester is sterker en krimpt niet.
 • Viscose zal eerder gaan pillen, terwijl polyester bestand is tegen schuren.
 • Polyester wordt gemaakt van olie, terwijl viscose wordt gemaakt van planten.

Wat zijn de voor- en nadelen van wielen vs. sperwings?

 • Modal is wat men noemt een “hoge natte modulus rayon,” wat betekent dat het een type rayon is dat sterker is als het nat is en zijn vorm niet verliest, wat niet geldt voor viscose.
 • Het produktieproces van modal is bijna hetzelfde als dat van viscose, maar de vezels die in modal worden gebruikt ondergaan meer bewerkingen waardoor het eindprodukt sterker, lichter en meer ademend wordt.
 • Modal is milieuvriendelijker dan viscose omdat er lagere concentraties natriumhydroxide worden gebruikt om het te maken.

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich desgewenst afmelden. Accept Read More