Wat Is Velvet Stof? Fluweel: Een overzicht van de verschillende soorten fluweel.

by promootje
wat is velvet stof

Velvet stof is een ander woord voor flueeel stofDe term “fluweelachtig” betekent letterlijk “zacht, glad, glanzend of fluweelachtig”. De betekenis is afkomstig van de naam. Omdat fluweel glad en luxueus aanvoelt, werd het gebruikt voor de vervaardiging van luxeproducten, zoals kleding en handtassen.

Leer van de beste Populairste Food Kunst & Entertainment Muziek Schrijven Sport & Gaming Design & Style Business Wetenschap & Techniek Home & Lifestyle Gemeenschap & Overheid Wellness

Wat is velvet stof?

Velours is een uiterst zachte en luxueuze stof, vaak omschreven als een zachte pool van lange vezels met een duidelijke “glans”. Sommige fluwelen stoffen worden gesneden uit fluwelen stroken of linten, terwijl andere worden geleverd in voorgesneden lengtes van stof, meestal gemeten in yards.

De eerste stof die voor formele kleding werd gebruikt was gemaakt van fluweel. Tegenwoordig worden veloursstoffen van natuurlijke en synthetische stoffen, zoals polyester, vaak gebruikt voor avondkleding, maar ook voor alledaagse kleding. Deze soorten stoffen worden vaker gebruikt als meubelstoffen, gordijnen, kussens en decor. Deze stoffen zijn ook te vinden in woninginrichting, zoals tafellinnen.

Wat is de oorsprong van fluweel?

Fluweel was de eerste bekende synthetische stof, uitgevonden door de Romeinen in de 5e eeuw na Christus in het Midden-Oosten, maar het werd het meest geassocieerd met luxe stoffen die werden gebruikt door de hogere klasse in Europa.

Nieuwe weeftechnieken maakten het mogelijk de productiekosten in landen als Engeland aan het eind van de 16e eeuw te verlagen. De regio Florence werd dominant in de productie van fluwelen stoffen in deze periode.

Hoe wordt fluweel gemaakt?

Fluweel wordt gemaakt op een speciaal weefgetouw, een dubbeldoek, dat twee stukken fluweel tegelijk produceert, en daardoor nog kortere poolhoogten kan produceren dan ander fluweel.

Tegenwoordig wordt het meeste fluweel gemaakt van synthetische of natuurlijke vezels, en bevat het ook wat rayon en zijde. Fluweel dat wordt aangeprezen als zijdefluweel is een mengsel van zowel zijde als rayon en wordt vaak gemaakt van polyester. Je hoeft je opstel niet zelf te schrijven het zal je brengen waar je heen wilt, het is belangrijk om de instructies door te lezen omdat ze cruciale informatie bevatten en geven

7 verschillende soorten fluweel

Fluweel is er in verschillende stoffen zoals zijde, chenille, kant, ribfluweel, flanel… zoveel verschillende materialen, allemaal gemaakt door verschillende processen.

  1. Panne fluweel. Panne fluweel is een soort geplet fluweel waarbij zware druk op het materiaal wordt uitgeoefend om de pool in één richting te duwen. Hetzelfde patroon kan voorkomen in gebreide stoffen zoals velours, dat gewoonlijk van polyester is gemaakt en geen echt fluweel is.
  2. Geplet fluweel. Zoals de naam al zegt, heeft geplet fluweel een “geplette” look die wordt verkregen door de stof te draaien terwijl ze nat is of door de pool in verschillende richtingen te drukken. Het ziet er gedessineerd en glanzend uit en het materiaal heeft een unieke textuur.
  3. Gegaufreerd fluweel. Gegaufreerd fluweel is een bedrukte stof die wordt gemaakt met behulp van een hittestempel, waarbij druk wordt uitgeoefend op het fluweel, waardoor de polen naar beneden worden gedrukt en een patroon ontstaat. In reliëf gemaakt fluweel is populair in bekledingsfluwelen stoffen, die worden gebruikt in woninginrichting en design.
  4. Ciselé. Dit soort fluweel met motief wordt verkregen door sommige draden in lussen te knippen en andere ongemaaid te laten.
  5. Effen fluweel. Gewoon fluweel is meestal van katoen. Het is zwaar met zeer weinig rek en heeft niet de glans die fluweel van zijde of synthetische vezels heeft.
  6. Stretch fluweel. Stretch fluweel heeft spandex in het weefsel verwerkt, waardoor het materiaal soepeler en rekbaarder is.
  7. Stapel-op-stapel fluweel. Dit type fluweel heeft stapels van verschillende lengte die een patroon vormen. Fluwelen bekledingsstof bevat meestal dit soort fluweel.

Wat zijn de verschillen tussen velours, velure, en velveteen?

Fluweel, fluweel en velours zijn allemaal zachte, draperieënde stoffen. Ze verschillen met betrekking tot het weven van de stof. De verschillende soorten fluweel verschillen ook een beetje in samenstelling.

  • Velour is een gebreide stof van katoen en polyester die op fluweel lijkt. Het heeft meer rek dan fluweel en is zeer geschikt voor dans- en sportkleding, met name maillots en trainingspakken.
  • De pool van fluweel is veel korter dan die van fluweel, en in plaats van de pool van de verticale kettingdraden te maken, komt de pool van fluweel van de horizontale inslagdraden. Velveteen is zwaarder en heeft minder glans en drape dan fluweel, dat zachter en gladder is.

Om haar ambities waar te maken, moest modeontwerpster Diane von Furstenberg iets nieuws ontwikkelen: haar eigen ontwerpbureau. Ze bestudeerde de eigenschappen en het gevoel van stoffen en overtuigde de man die de productie leidde in een grote Italiaanse textielfabriek ervan haar haar ontwerpen te laten zien. Nadat ze in New York goedkeuring had gekregen, vloog ze naar Italië, waar de stoffenfabriek duizenden stalen van haar lijn maakte – haar collectie is een blijvende mijlpaal in de geschiedenis van haar merk. In deze MasterClass bespreekt Diane hoe u uw eigen onderscheidende persoonlijke

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich desgewenst afmelden. Accept Read More