Mango hout – Wat is het en wat zijn de voordelen van meubels van mangohout?

by promootje
mangohout voorbeeld

Wat is mangohout?

Mangohout is afkomstig van de Mangoboom, die de vrucht voortbrengt die bekend staat als de mango.De mangoboom behoort tot de Anacardiaceae-familie, waartoe ook de pistacheboom, de cashewboom en de gifsumak behoren. De boom is “groenblijvend”, wat betekent dat het gebladerte groen en functioneel blijft gedurende meer dan één groeiseizoen. Mangobomen bereiken gewoonlijk een gemiddelde hoogte van tussen de 15 en 18 meter (50ft en 60ft).

Mangohout staat bekend als hardhout, vanwege de dichte nerven. De dichtheid van het hout maakt het sterker en duurzamer dan andere hardhouten meubelen. Het is ook duurzamer dan sommige hardhoutsoorten, omdat het langer meegaat. De hardheid van het hout betekent echter niet dat het niet snel zal slijten. De kleur van het hout is ook een overweging bij de aankoop van meubelen. Als u een lichtere kleur kiest, zal het hout

De oorsprong van mangohout

Mangobomen komen oorspronkelijk uit India, Myanmar en Oost-Azië. Ze worden ook in Kenia en China gekweekt.

Mangobomen groeien ongelooflijk snel, het duurt ongeveer 10-15 jaar om volledig productief te worden. Wanneer ze ouder en groter worden, kan het moeilijker worden om ze te oogsten en worden ze minder productief wat de vruchten betreft. Zodra dit gebeurt, worden de bomen gekapt en worden er nieuwe geplant, zodat de mangoboeren meer fruit kunnen blijven produceren. Dit zorgt ervoor dat de prijs van mangohout relatief laag is, niet alleen omdat de bomen snel groeien en gemakkelijk kunnen worden vervangen, maar ook omdat de boom hoe dan ook zou worden gekapt.

Zodra een mangoboom is omgehakt, wordt een andere boom geplant die in 15 jaar volgroeid zal zijn. Eikenbomen hebben 75 jaar nodig om tot volle wasdom te komen, dus het kweken van mangohout is een duurzamere keuze dan het gebruik van eikenhout, aangezien het kappen van de mangobomen helpt om de vernietiging van bedreigde bomen tegen te gaan.

Welke kleur heeft mangohout?

Mangohout heeft de natuurlijke kleur van de vrucht waar het uit voortkomt. Goudbruin is de meest voorkomende, hoewel er variaties van bruintinten en gelen zijn. Deze variaties ontstaan door schimmels die de vrucht en het hout bedekken. Het hout heeft vaak zwarte of witte strepen. Spalting is een proces waarbij hout van kleur verandert als gevolg van schimmels. Ambachtslieden gebruiken dit hout vaak om mooie meubelstukken van te maken. Nadat het onbeits is gelaten, is dit hout een lichtere tint groen met een meer uitgesproken nerfpatroon, vergelijkbaar met esdoorn. Dit hout is gemakkelijk te beitsen, wat een rijke donkerbruine kleur oplevert.

Gebruik van mangohout

Anders dan de meeste andere hardhoutsoorten, is mangohout relatief gemakkelijk te bewerken, waardoor het een goede optie is voor het maken van meubels. Het is gemakkelijk te snijden en te vormen en kan ingewikkeld worden gesneden omdat het zacht is. Omdat het goed bestand is tegen water, is mangohout een goede optie voor buitenmeubelen.

Mangohout wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals vloeren, lambrisering, fineer, multiplex, muziekinstrumenten, keukengerei, keukenaccessoires en het genezen van leer. De lijst van toepassingen is lang en groeit nog steeds!

mangohouten meubel

Voordelen van meubels van mangohout

Er zijn veel voordelen van het gebruik van mangohout voor meubels:

Duurzaamheid: Mangohout is een duurzaam hardhout, wat betekent dat het perfect is voor het maken van op maat gemaakte meubelontwerpen; het heeft een sterkte die vergelijkbaar is met essen- en eikenhout. Het slijt niet snel en wordt mooi oud, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw meubels tientallen jaren meegaan. Duurzaamheid: Mangohout is zeer duurzaam door de teelt als fruitboom. De bomen groeien relatief snel voor een hardhoutsoort en zijn na ongeveer 15 jaar volgroeid. Op dit punt beginnen ze minder vruchten te produceren, of ze stoppen helemaal. Omdat mangoboeren om de 7 tot 15 jaar nieuwe bomen planten, voordat de oudere bomen onvruchtbaar worden, ontstaat een duurzame cyclus van aanplant en oogst, waarbij alleen de minder “vruchtbare” boom tot hout wordt gekapt. Betaalbaar: Als gevolg van de duurzaamheid van mangobomen is het hout ook betaalbaarder dan dat van hardhouten tegenhangers. Zodra de boom gekapt is, vereist het een minimale bewerking, wat ook helpt om de kosten laag te houden.Esthetisch mooi: Vanwege de kenmerkende textuur en patronen, evenals de prachtige houtnerf, is mangohout een geweldige optie voor wie op zoek is naar iets echt unieks. Door de variatie in de houtkleur, bent u verzekerd van een meubelstuk dat niet kan worden nagemaakt.

Nadelen van meubelen van mangohout

Er zijn een paar nadelen van het gebruik van mangohout die moeten worden overwogen. Mango hout vergt niet veel onderhoud, maar bij droog weer is het gevoelig voor barsten. Om dit probleem te voorkomen, raden wij u aan om het vochtig te houden met meubelpoets.

Als het hout dat u gebruikt blootgesteld is aan schimmels, is het belangrijk om het te beschermen met een kit of olie afwerking. Tot slot is het belangrijk te weten dat mangohout, hoewel het zeer hard is, niet altijd geschikt is voor het maken van meubelen die regelmatig in contact komen met de huid.

De juiste verzorging voor meubelen van mangohout

Net als bij andere houten meubels is het belangrijk om uw meubels van mangohout goed te onderhouden, zodat ze lang meegaan. Wij hebben onze top vier tips samengesteld om ervoor te zorgen dat uw meubelen er nog jaren mooi uit blijven zien:

  1. Pas op met vloeistoffen – Als u iets op uw meubels morst, veeg het dan onmiddellijk op. Na verloop van tijd zal gemorste vloeistof de afwerking doen slijten en onherstelbare waterschade veroorzaken.
  2.  Zorg ervoor dat uw meubels gehydrateerd zijn. Door regelmatig meubelpoets te gebruiken, behoudt uw meubel niet alleen zijn kleur, maar komt ook de unieke nerf beter tot zijn recht.

Wanneer u uw Mango houten meubelen schoonmaakt, zorg er dan voor dat u voorzichtig reinigt. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën en schurende doeken om schoon te maken. Zorg er in plaats daarvan voor dat u zachte doeken gebruikt.

Een vierde tip is het plannen van de positie van uw mango houten meubels. Het is belangrijk om het meubilair uit de buurt van direct zonlicht of andere warmtebronnen te houden. Als u deze meubels in de buurt van een radiator laat staan, kan de hitte het oppervlak van het hout na verloop van tijd beschadigen.

Mango’s zijn een van de meest veelzijdige en unieke houtsoorten ter wereld. Mango’s zijn ook een zeldzaam hardhout in Noord-Amerika en Europa. Hierdoor is het een zeer populaire houtsoort in de woninginrichtingsindustrie. Naast zijn unieke eigenschappen is mangohout ook zeer sterk en duurzaam, en wordt het daarom beschouwd als een duurzame optie voor meubels.

Andere mangohout FAQ’s

Is mangohout vatbaar voor termieten?

Mangobomen zijn gevoelig voor schimmel- en insectenaanvallen, dus het is echt belangrijk om het hout te behandelen voordat het wordt verwerkt tot meubels. Onbehandeld mangohout kan vatbaar zijn voor termieten, maar als het hout eenmaal op de juiste manier is behandeld en afgewerkt, zal dit waarschijnlijk niet meer gebeuren.

Hoe sterk is mangohout?

Mangohout is zeer duurzaam en slijtvast, met een Janka hardheidsgraad van 1.120 pond-kracht. Het is qua hardheid vergelijkbaar met hardhout zoals eiken.Is een mangoboom een hardhout?

Mangohout wordt gecategoriseerd als een hardhout vanwege zijn dichtheid, sterkte en duurzaamheid. Het is zeer gemakkelijk te bewerken en kan gemakkelijk worden gevormd. Het slijt ook niet snel en wanneer het goed wordt onderhouden, kan het zijn hoge glans vele jaren behouden.

Is mangohout duurzaam?

Mangobomen kunnen worden gekweekt als fruitgewas of als timmerhoutboom. De bomen zijn na ongeveer vijftien jaar volgroeid. Op dat moment beginnen ze minder vruchten te produceren, of stoppen ze helemaal. Dit proces van vernieuwing houdt de plantage duurzaam voor ongeveer zeven tot vijftien jaar. Nadat de bomen zijn geplant en ongeveer zeven tot vijftien jaar hebben gerijpt, beginnen zij minder vruchten voort te brengen. Om deze bomen te oogsten, moeten de telers de minder productieve bomen kappen en de fruitbomen met rust laten.

You may also like

Leave a Comment

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Wij gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich desgewenst afmelden. Accept Read More